Wat is het verschil tussen een Hub, Switch en een Router

Een hub

Een hub is een apparaat dat elektrische signalen genereert en verder doorzend over alle poorten. Dus als de hub een signaal krijgt van een computer, dan zal deze hub dat signaal regenereren en verder sturen naar alle poorten. Het feit dat de boodschap voor die computer bestemd is of niet, daar houdt de hub zich niet mee bezig. je kan hubs aan elkaar koppelen door middel van de uplink. Dan worden de hubs in cascade geschakeld en reageren ze als 1 groot toestel.

Een switch

Een switch is al iets slimmer. Hij kijkt wel de bestemming na van het pakketje. Een switch houdt een tabel bij met de MAC-adressen van de toestellen die aan de verschillende poorten gekoppeld zijn. Een MAC-adres (Media Access Control) is uniek voor elke netwerkkaart. Bijgevolg kan de doelcomputer geïdentificeerd worden aan de hand van het MAC-adres van zijn netwerkkaart. Als de switch een boodschap krijgt, dan kijkt deze het MAC-adres na. Als hij het MAC-adres kent, dan zal hij de boodschap enkel verder sturen naar dat toestel. De andere poorten laat hij ongemoeid. Als hij het niet kent, dan zal de switch dit verder sturen naar alle poorten en hopen dat het pakketje op zijn bestemming komt. Als de juiste computer het pakketje dan ontvangt, dan zal deze een bevestiging sturen en zal de switch zijn tabel aanpassen met die nieuwe MAC-adres.

Een router

Een router is het slimste van alle tussenapparaten. Hij werkt niet meer met MAC-adressen, maar met IP-adressen. Hij maakt onderscheid tussen subnetwerken en kan gebruikt worden om subnetwerken te scheiden. Daarom dat een router gebruikt wordt als begrenzing tussen een lokaal LAN en het internet. Een switch kan deze taak niet aan. Het werkingsprincipe is ongeveer gelijk aan dat van een switch, enkel dat de tabel met MAC-adressen vervangen wordt door een tabel met IP-adressen. De router houdt ook rekening met de subnetmasker. Met de subnetmasker kan je een netwerk onderverdelen in subnetten. Hier gaan we niet verder op in, want het zou te ver leiden.

blank