Access-point, wireless router, repeater

Door verkopers van draadloze apparatuur worden veel verschillende termen gebruikt, Hieronder wat uitleg over deze termen.

Access-point

Ook wel bekend als wireless base-station. Een access-point maakt een directe koppeling tussen het vaste netwerk en het draadloze netwerk. Computers aan beide kanten kunnen elkaar ongestoord direct benaderen (voorzover die computers zelf dat toelaten). U kiest voor een access-point als u bijvoorbeeld al deels een bedraad netwerk heeft en vanaf de draadloze computers ook bij diensten op dat netwerk wilt kunnen.

Wireless router

Een wireless router heeft een externe poort waar de Internet verbinding op is aangesloten en (minstens) een draadloos netwerk. Deze netwerken zijn van elkaar gescheiden, vaak gebeurt er NAT (network address translation) tussen het ‘binnen’ netwerk (LAN en draadloos netwerk) en het ‘buiten’ netwerk (meestal een poort gemarkeerd WAN). Verkeer van ‘buiten’ mag standaard niet naar ‘binnen’, maar verkeer vanaf het draadloze netwerk mag meestal wel naar buiten toe. Vaak heeft een wireless router ook nog interne netwerk poorten die of op hetzelfde netwerk zitten als draadloos of ook nog apart zijn. U kiest voor een wireless router als u een aansluiting op snel internet heeft (bijvoorbeeld adsl of kabelinternet) en deze met meerdere computers in huis wilt kunnen gebruiken, waaronder draadloze computers.

Wireless repeater

Een wireless repeater kan het signaal van een wireless netwerk versterken door zelf ‘klant’ te zijn van een ander access-point en vervolgens lokale klanten weer te bedienen. De standaard hiervoor is WDS: Wireless Distribution System. Een aantal merken access-points ondersteunen WDS, kijk in de technische specificaties. Het voordeel ten opzichte van meerdere access-points verbonden door een netwerkkabel is dat het access-point wat repeater is zelf alleen maar een stopcontact nodig heeft. Het vinden van een goede locatie waar de repeater wel het originele access-point kan ‘zien’ maar zelf een betere dekking geeft is wel lastiger. Voorbeeld van een access-point met WDS support: de ASUS WL300g.

repeater

Wireless repeaters / WDS access points hebben wel een nadeel:

De bandbreedte van het access-point wat toegang heeft tot de rest van het netwerk wordt gedeeld door alle gebruikers. Meerdere access-points met elk hun eigen verbinding naar het bedrade netwerk hebben dit nadeel niet.
Hiernaast zijn er ook nog accessoires voor draadloze netwerken zoals antennes met vergroot bereik. Als u een externe antenne wilt moet u goed controleren het apparaat waar u deze aan wilt hangen wel een externe antenne aansluiting heeft en of deze overeenkomt met de antenne die u wilt aanschaffen. Er zijn diverse mogelijkheden voor antenne aansluitingen waartussen wel weer verloopkabels of stekkers zijn, maar die geven dan weer signaalverlies.

blank